Author Topic: Иван Мазепа  (Read 4015 times)

Offline Владимир

• Гуру форума
  • Трижды герой
    • View Profile
Re: Иван Мазепа
« Reply #75 on: 24 December 2025, 15:17:16 »
  • 1
  • 0
а gt с лужицкими языками хорошо справляется?
В Googletranslate нет лужицких языков.

Offline pitonenko

• View Profile
« Reply #76 on: 24 December 2025, 15:38:07 »
  • 0
  • 0
Так интеллект искусственный есть! Куда там транслятору
Ждёт тебя дорога к партизанам в лес густой

Offline alant

• Герой
  • *
    • View Profile
« Reply #77 on: 24 December 2025, 15:58:52 »
  • 0
  • 0
Когда я завёл речь об уроках украинского, тут каждый первый клялся и божился, что и так прекрасно понимает украинский. :what?
Украинский язык это хитрый предмет -
Всяк идиом или язык , или диалект
А украинский - не пойму, в чём секрет -
Он, если язык - то сразу диалект.
Хватит курить, где попало. Курите, где еще не попало.

Offline From_Omsk

• Почётный заводила
  • Ветеран
    • View Profile
« Reply #78 on: 24 December 2025, 16:10:26 »
  • 1
  • 0
Quote from: DarkMax link=topic=7009.msg242496#msg242496 date=176 на6575655
Мене завжди дивувало й підбішувало оце дурнувате питання: а якою ж мовою хтось там думає, - з явним натяком, що ось насправді людина думає російською. Це так не працює, що очевидно будь-якій людині, яка володіє кількома мовами, навіть вивченими в дорослому віці.

Не розумію, про який натяк Ви говорите. Мова йде лише про мову, якою людина думаю. А переважна більшість людей в світі в конкретний період часу думає однієї конкретною мовою (частіше все однією все життя). Виключення є, але вони складають невеликий відсоток. Від кількості вивчених (а не засвоєнних у дитинстві) мов це частіше не залежить. Як воно особисто у Вас, я не знаю. Очевидно, що в Україні більшість людей думає або українською, або російською.

Offline From_Omsk

• Почётный заводила
  • Ветеран
    • View Profile
« Reply #79 on: 24 December 2025, 16:18:20 »
  • 2
  • 0
От тільки питання: а нащо нам плекати отой другий центр-полюс російськомовного простору? Я доволі давно зрозумів, що російський культурний продукт мені нецікавий (за деякими винятками, звісно). Усі ці "Матчі", "Утомлені сонцем", Прилєпіни, Пелевіни... Розбавити оті помиї нашою творчістю, нашими посилами? А сенс? Краще вже своє творити по-своєму. Українське українською - цілком логічна метода.

Це Ваше особисте ставлення, не більше того. Ви маєте на нього повне право, й воно повністю самоцінне. Але тільки як Ваше особисте. До того ж, скажу Вам відверто, я не дуже вірю, що це не вплив на Вас. Бо останнім часом у частини українського суспільства стало "модним" принижувати російську та російськомовну культуру й говорити так, ніби в ній взагалі майже нічого вартого не має. Але в мене нема бажання зараз про це дискутувати. "Плекати", на мій погляд, треба хоча б тому, що це велика частина культурної спадщини України та українського народу, а ще тому, що російська мова - це рідна мова величезної кількості українців, й це треба поважати, а не заплющувати очі та робити вигляд, що цього немає, а українець завжди україномовний та монокультурний. Все це ми вже сотні разів бачили в історії, й НІКОЛИ це добре не закінчувалося. Навіщо повторювати чужі помилки, я не розумію. До того ж зараз, коли це просто ллє воду на млин воєнного ворога.

Offline Python

• Постоялец
    • View Profile
« Reply #80 on: 25 December 2025, 13:04:11 »
  • 0
  • 0
а gt с лужицкими языками хорошо справляется? А то я не могу сказать что прям всё идеально понятно  :lol:
Стабільно розпізнає їх як сілезьку. Переклад від того стає не більш зрозумілим, ніж оригінал, але які взагалі тут можуть бути претензії? Це лінгвістично-політичний форум, тут бувають мови (російська, українська, верхньолужицька...), тут буває політика, тут буває вираження політичної позиції через мову («я не люблю українців, тому на повідомлення українською відповідатиму тією мовою, яку GT перекладає криво» — це теж політична позиція, в такому ключі я її не схвалюю, хоча, з іншого боку, лужицького контенту в інтернеті мало, тому створювати його — справа корисна і свята. Людина вивчила цю рідкісну мову — то хай відпрацьовує свій грант, хай навіть у такій формі. Якщо робити це регулярно, то рано чи пізно ми почнемо пасивно розуміти лужицькі мови, що теж плюс).

Offline Python

• Постоялец
    • View Profile
« Reply #81 on: 25 December 2025, 13:11:04 »
  • 1
  • 1
бросайте уже свой варварский славянский язык и переходите на немецкий и английский. Я перешел и нисколько не жалею :)
Російська асоціюється з Путіним. Німецька — з Гітлером. Англійська в каденцію Трампа теж великого ентузіазму не викликає...

Offline Leo

• Лео Λεω ليو ליו ლეო Լեօ लेओ லெஒ ⵍⴻⵓ ܠܝܘ ሌኦ ⲗⲉⲟ りお
    • View Profile
« Reply #82 on: 25 December 2025, 13:20:13 »
  • 0
  • 1
Стабільно розпізнає їх як сілезьку. Переклад від того стає не більш зрозумілим, ніж оригінал, але які взагалі тут можуть бути претензії? Це лінгвістично-політичний форум, тут бувають мови (російська, українська, верхньолужицька...), тут буває політика, тут буває вираження політичної позиції через мову («я не люблю українців, тому на повідомлення українською відповідатиму тією мовою, яку GT перекладає криво» — це теж політична позиція, в такому ключі я її не схвалюю, хоча, з іншого боку, лужицького контенту в інтернеті мало, тому створювати його — справа корисна і свята. Людина вивчила цю рідкісну мову — то хай відпрацьовує свій грант, хай навіть у такій формі. Якщо робити це регулярно, то рано чи пізно ми почнемо пасивно розуміти лужицькі мови, що теж плюс).
sehr komische und merkwürdige Position. Ist es typisch für die Ukrainer?
ich verstehe schlecht Walisisch = mag ich die Waliser nicht?
ich verstehe schlecht Lettisch = mag ich die Letten nicht?
ich verstehe schlecht Jakutisch = mag ich die Jakuten nicht?
Können Sie Ihre Position erklären? Wenn es geht, bitte ohne Putin und weiteren Blödsinn
ᎴᎣ 레오 ਲੇਓ లెఒ ලෙඔ ಲೆಒ ലെഒ လေဩ লেও ଲେଓ લેઓ ลเโ លេអុ ལེཨོ ລເໂກະ

Offline Leo

• View Profile
« Reply #83 on: 25 December 2025, 13:22:40 »
  • 0
  • 0
Російська асоціюється з Путіним. Німецька — з Гітлером. Англійська в каденцію Трампа теж великого ентузіазму не викликає...
dann lernen Sie die Gebärdensprache  :D

Offline Leo

• View Profile
« Reply #84 on: 25 December 2025, 13:44:30 »
  • 0
  • 0
Sie haben erst vor kurzem auf NL in Russisch gequatscht. Haben Sie damals noch nicht gewußt, dass diese Sprache Putins war ?  ;D

Offline Python

• Постоялец
    • View Profile
« Reply #85 on: 25 December 2025, 13:52:03 »
  • 0
  • 0
sehr komische und merkwürdige Position. Ist es typisch für die Ukrainer?
ich verstehe schlecht Walisisch = mag ich die Waliser nicht?
ich verstehe schlecht Lettisch = mag ich die Letten nicht?
ich verstehe schlecht Jakutisch = mag ich die Jakuten nicht?
Können Sie Ihre Position erklären? Wenn es geht, bitte ohne Putin und weiteren Blödsinn
99,9% мов світу я без перекладу не розумію. Але чи правильно вимагати від носіїв цих мов, щоб у моїй присутності вони переходили на мови, які я знаю? З моєї точки зору — ні. Тим більше, якщо мені доступний автоматичний переклад з цих мов, або якщо я можу сам зрозуміти ці мови хоча б пасивно, спираючись на ті мови, які добре знаю. Хоча навіть якщо я їх не можу зрозуміти чи перекласти в принципі, це виключно мої проблеми — значить, інформація на цих мовах — не для мене, це окремий інфопростір, який не зобов'язаний бути для всіх відкритим.

Але на практиці автоматичного перекладу в більшості випадків достатньо. Ідея, що всі люди повинні домовитись між собою про якусь єдину мову, на якій спілкуватимуться між собою — анахронічна і шкідлива, абсолютної необхідності в міжнародних мовах насьогодні вже нема.

Offline Leo

• View Profile
« Reply #86 on: 25 December 2025, 14:07:14 »
  • 0
  • 0
99,9% мов світу я без перекладу не розумію. Але чи правильно вимагати від носіїв цих мов, щоб у моїй присутності вони переходили на мови, які я знаю? З моєї точки зору — ні. Тим більше, якщо мені доступний автоматичний переклад з цих мов, або якщо я можу сам зрозуміти ці мови хоча б пасивно, спираючись на ті мови, які добре знаю. Хоча навіть якщо я їх не можу зрозуміти чи перекласти в принципі, це виключно мої проблеми — значить, інформація на цих мовах — не для мене, це окремий інфопростір, який не зобов'язаний бути для всіх відкритим.

Але на практиці автоматичного перекладу в більшості випадків достатньо. Ідея, що всі люди повинні домовитись між собою про якусь єдину мову, на якій спілкуватимуться між собою — анахронічна і шкідлива, абсолютної необхідності в міжнародних мовах насьогодні вже нема.
Aus dieser Perspektive betrachtet, machen wir also schon das Richtige. Sie schreiben in Ihrer Sprache, und ich schreibe in Meiner. Dann lassen wir es so.

Offline Python

• Постоялец
    • View Profile
« Reply #87 on: 25 December 2025, 14:25:31 »
  • 1
  • 0
Sie haben erst vor kurzem auf NL in Russisch gequatscht. Haben Sie damals noch nicht gewußt, dass diese Sprache Putins war ?  ;D
Мене давно там нема. На початку ще мали значення соціальні зв'язки, накопичені на ЛФ, але ситуація складається таким чином, що це грає все меншу і меншу роль. Теоретично, якби НЛ був більш мовно різноманітним форумом, я б затримався там трохи довше, але шансів скоригувати його розвиток у такому напрямку було небагато. Проблема «занадто російського» форуму стала відчуватися ще на ЛФ за кілька років до розколу, і на НЛ, куди переїхало основне ядро, що задавало цей тон, проблема тільки поглибилась.

Offline Python

• Постоялец
    • View Profile
« Reply #88 on: 25 December 2025, 14:49:38 »
  • 0
  • 0
Aus dieser Perspektive betrachtet, machen wir also schon das Richtige. Sie schreiben in Ihrer Sprache, und ich schreibe in Meiner. Dann lassen wir es so.
Таким чином, ми приходимо до ситуації, що була на форумі початково: кожен пише так, як йому зручно, претензії виду «я не розумію ваше кечуа, тому пишіть на суахілі» не приймаються.

Offline Python

• Постоялец
    • View Profile
« Reply #89 on: 25 December 2025, 15:04:35 »
  • 0
  • 0
Так интеллект искусственный есть! Куда там транслятору
Я б сказав, куди там форуму. Надзвичайно приємний співрозмовник, готовий  підтримати розмову на будь-яку тему будь-якою мовою. Навіть якщо цієї мови не знає, намагається щось придумати — виходить халтурно, але вже хоч щось.