Author Topic: Иван Мазепа  (Read 520 times)

Offline Владимир

• Гуру форума
  • Трижды герой
    • View Profile
Re: Иван Мазепа
« Reply #30 on: 23 December 2025, 08:34:36 »
  • 0
  • 0
Євреї у свій час похерили свій ідиш — не в останню чергу, завдяки зусиллям німців, мовна близькість з якими стала для них стигмою.
Нет, с идишем боролись в Израиле и СССР (по разным причинам). В Америке сейчас ~ 200 тыс. носителей идиша, в основном хасиды.

Offline Python

• Постоялец
    • View Profile
« Reply #31 on: 23 December 2025, 10:09:06 »
  • 1
  • 0
Нет, с идишем боролись в Израиле и СССР (по разным причинам). В Америке сейчас ~ 200 тыс. носителей идиша, в основном хасиды.
Я про Ізраїль. У деяких попередніх проектах у ролі державної розглядався навіть не ідиш, а просто німецька мова. Але після організованого німцями геноциду, ідея зробити собі державну мову, схожу на німецький діалект, вже просто не сприймалась. Хоча проблеми в кількості носіїв початково не було.

Offline Python

• Постоялец
    • View Profile
« Reply #32 on: 23 December 2025, 10:20:35 »
  • 0
  • 0
кто это должен делать?
GT er eins og nærföt, það er gott til einkanota en það er ekki upp á punt. Að lesa með GT er gott. Að skrifa með GT er ekki gott.

Offline Чайник777

• Жестянщик
  • Дважды герой
  • **
    • View Profile
« Reply #33 on: 23 December 2025, 10:36:03 »
  • 0
  • 0
Я про Ізраїль. У деяких попередніх проектах у ролі державної розглядався навіть не ідиш, а просто німецька мова. Але після організованого німцями геноциду, ідея зробити собі державну мову, схожу на німецький діалект, вже просто не сприймалась. Хоча проблеми в кількості носіїв початково не було.
так образованные евреи Германии и Австрии и имели к концу девятнадцатого века немецкий литературный язык в качестве родного, идыш сохранялся только в восточной Европе в местечках...
Botho Lukas Chor!!!

Offline DarkMax

• Жестянщик
  • Герой
  • *
  • UeArtemis
    • View Profile
    • Наша писемність
« Reply #34 on: 23 December 2025, 10:50:29 »
  • 1
  • 0
ни дня не посещал украинской школы
Было бы замечательно, если бы люди, которые "ни дня не посещали украинской школы", и не рассуждали про украинскую историю. Не конкретно про Вас, а вообще такие люди.
А что означает его фамилия или прозвище?
Мазепа, дурепа. -епа - рідкісний суфікс. Маз - мазати.

Cуффикс -епа еще есть в щелепа (челюсть). А халепа - совпадение, т.к. это грецизм (χαλεπά - сложная, трудная).
Питання не в зручності для того, хто читає, чи для того, хто пише. Серед тих, хто перейшов на українську, багатьом було б насправді зручніше й далі говорити/писати російською (не в моєму випадку — в реальному житті я завжди був україномовним, але серед тих, хто говорить українською в наші дні, є і мовні неофіти). Просто причин любити росіян і російську мову за останні роки не додалося, війна триває, і мовний вибір — один із ключових способів вираження патріотичної позиції. Так, це створює незручності, у т.ч., для самих україномовних. Ну а зручність для співрозмовника-поліглота з провалами в поліглотності тут уже на якомусь стодесятому місці. Нічого особистого, просто зараз не той час.
У моєму випадку просто буває ліньки перекладати думки. Людина думає тою мовою, якою найчастіше користається. Мова, як-не-як, питання звички.
В случае с русскоязычным Максом - вряд ли.
Ображаєте. Вторите за Губаєвим. Звісно, зі сторони видніше, але я себе завжди вважав повноцінним білінгвом. Як розповідав, перший мультфільм, який я запам'ятав, - "Петрик П'яточкін", перша література, яку я взяв у бібліотеці, - "Барвінок". Тощо. До повноліття я й не писав російською поза шкільним уроком російської: замітки для себе завжди українською робив.
« Last Edit: 23 December 2025, 11:24:57 by DarkMax »
Tej wojny nikt za nas nie wygra! © Wiedźmin III
Коли зчинять лемент: "Хто ж знав?!" — відповімо: "Ми".

Offline Владимир

• Гуру форума
  • Трижды герой
    • View Profile
« Reply #35 on: 23 December 2025, 11:25:51 »
  • 0
  • 0
От немецкого языка в качестве государственного отказались после ПМВ, преступления национал-социалистов тут ни при чём.

Offline Python

• Постоялец
    • View Profile
« Reply #36 on: 23 December 2025, 11:50:25 »
  • 0
  • 0
От немецкого языка в качестве государственного отказались после ПМВ, преступления национал-социалистов тут ни при чём.
До цієї або подібної ідеї могли б і повернутися — основний притік нових ізраїльтян ішов з Європи, де серед євреїв був поширений ідиш. Але ні — ідея зробити мову Шолом-Алейхема другою державною навіть не розглядалась.

Offline Владимир

• Гуру форума
  • Трижды герой
    • View Profile
« Reply #37 on: 23 December 2025, 11:55:41 »
  • 0
  • 0
После ПМВ стало понятно, что опыт с ревитализацией иврита удался, поэтому все остальные проекты были отклонены.

Offline Leo

• Лео Λεω ليو ליו ლეო Լեօ लेओ லெஒ ⵍⴻⵓ ܠܝܘ ሌኦ ⲗⲉⲟ りお
    • View Profile
« Reply #38 on: 23 December 2025, 12:00:13 »
  • 0
  • 0
За російську на форумі нам ніхто не платить. А якби й платили — ну, за секс теж комусь платять, то й що, нам треба зразу бігти заробляти на життя цим способом?

Я так розумію, української навколо себе ви не чуєте, бо тиснете на тих, хто нею розмовляє. Теж форма демонстрації спідньої білизни, тільки вашої власної.

Ну а справді, якщо писати/говорити російською, то тебе сприйматимуть як росіянина чи когось назразок, ти вноситимеш лепту в кількість російської мови в інтернеті, зберігатиметься уявлення, що всі українці говорять російською. Українцям цього не треба. В 2010 це ще могло бути ОК, але в 2025 — точно ні. Справді, для більшості українців російська мова — або мова №2, або мова №1, але це не та ситуація, яку нам хочеться зберігати. Євреї у свій час похерили свій ідиш — не в останню чергу, завдяки зусиллям німців, мовна близькість з якими стала для них стигмою.

Sie verstehen mich falsch. Ich sehe viele Ukrainer in Supermärkten, die mich nicht kennen, und alle sprechen Russisch miteinander. Ich versuche, mit den meisten, die zu mir kommen, ihre Sprache zu sprechen, sofern ich sie kenne.

Ich setze niemanden unter Druck; das ist eine glatte Lüge. Mir ist es egal, wie sie sprechen; ich verstehe alle Sprachen der Geflüchteten um mich herum außer Kurdisch und Somali. Ich rate lediglich dazu, die Sprache zu lernen oder einen Dolmetscher zu Behördengängen mitzubringen, insbesondere bei Аrztbesuchen– dort hat man keine Zeit für Sprachdiskussionen. Die Fremdsprachenpflicht in Deutschland beschränkt sich auf Englisch.

Ukrainische Kinder, die auf der Straße spielen, sprechen ausschließlich Russisch. Das sagt einiges aus. Ausländische Ehemänner ukrainischer Frauen – Afrikaner, Araber, Menschen aus ehemaligen Sowjetrepubliken (außer slawischen) – sprechen ebenfalls nur Russisch. Auch das ist kein Zufall.

Juden brachten Jiddisch in keiner Weise mit dem Nationalsozialismus in Verbindung. Es musste aufgegeben werden, weil mehr als die Hälfte der neuen Israelis, die außerhalb Europas lebten, überhaupt kein Jiddisch sprachen. Bis zu den Umbrüchen des 20. Jahrhunderts beherrschten alle Juden außer den Äthiopiern das Hebräische. Somit löste sich das Problem zugunsten des Hebräischen.

ᎴᎣ 레오 ਲੇਓ లెఒ ලෙඔ ಲೆಒ ലെഒ လေဩ লেও ଲେଓ લેઓ ลเโ លេអុ ལེཨོ ລເໂກະ

Offline Leo

• View Profile
« Reply #39 on: 23 December 2025, 12:07:18 »
  • 0
  • 0
После ПМВ стало понятно, что опыт с ревитализацией иврита удался, поэтому все остальные проекты были отклонены.
иврит был в ходу на палестинских базарах уже в конце 19 века. местные евреи говорили на арабском турецком, сефардском - только не на идиш.
Считается, что иврит внедрил Бен Йегуда, но это не совсем так. Тот язык , на котором и сейчас говорят его потомки, отличается от современного иврита. Заслуга Бен Йегуды в систематизации - его заслуга в том, что средством общения израильтян не стал иврит палестинских базаров

Offline Leo

• View Profile
« Reply #40 on: 23 December 2025, 12:14:37 »
  • 0
  • 0
Было бы замечательно, если бы люди, которые "ни дня не посещали украинской школы", и не рассуждали про украинскую историю. Не конкретно про Вас, а вообще такие люди.
я думаю именно в случае украинской школы нужен явно свежий взгляд. например увидев ещё в 90х украинские учебники, уменя завяли не только глаза, но и уши. Но в российских учебниках примерно то же самое.
Только вчера Пу, водя коллег по Эрмитажу демострировал успехи российской истории, рассказав, как Александр I рекомендовал на бельгийский престол кобургского принца Леопольда. То , что Александр умер в 1825, а Леопольд взошёл на престол в 1831 Пу совершенно не смутило. Такие и украинские учебники

Offline Leo

• View Profile
« Reply #41 on: 23 December 2025, 12:20:20 »
  • 0
  • 0
До цієї або подібної ідеї могли б і повернутися — основний притік нових ізраїльтян ішов з Європи, де серед євреїв був поширений ідиш. Але ні — ідея зробити мову Шолом-Алейхема другою державною навіть не розглядалась.

Sholem Aleichems Sprache hatte in dieser Hinsicht keine Chance. Er schrieb in einem südlichen Dialekt, der von anderen kaum verstanden wurde. Er musste sogar ins Jiddische der westeuropäischen Juden übersetzt werden. Erst im 20. Jahrhundert wurde ein Standard entwickelt, der auf den Dialekten der osteuropäischen Juden basierte und allgemein verständlich war.

Offline DarkMax

• Жестянщик
  • Герой
  • *
  • UeArtemis
    • View Profile
    • Наша писемність
« Reply #42 on: 23 December 2025, 12:31:41 »
  • 0
  • 0
Такие и украинские учебники
В чем-чем, а в кучминских учебниках я верен.
Tej wojny nikt za nas nie wygra! © Wiedźmin III
Коли зчинять лемент: "Хто ж знав?!" — відповімо: "Ми".

Offline Leo

• View Profile
« Reply #43 on: 23 December 2025, 14:09:33 »
  • 0
  • 0
В чем-чем, а в кучминских учебниках я верен.
твердая уверенность первый признак несостоятельности

Offline Leo

• View Profile
« Reply #44 on: 23 December 2025, 14:31:28 »
  • 0
  • 0
Мазепа, дурепа. -епа - рідкісний суфікс. Маз - мазати.

Cуффикс -епа еще есть в щелепа (челюсть). А халепа - совпадение, т.к. это грецизм (χαλεπά - сложная, трудная).
У моєму випадку просто буває ліньки перекладати думки. Людина думає тою мовою, якою найчастіше користається. Мова, як-не-як, питання звички.
Ображаєте. Вторите за Губаєвим. Звісно, зі сторони видніше, але я себе завжди вважав повноцінним білінгвом. Як розповідав, перший мультфільм, який я запам'ятав, - "Петрик П'яточкін", перша література, яку я взяв у бібліотеці, - "Барвінок". Тощо. До повноліття я й не писав російською поза шкільним уроком російської: замітки для себе завжди українською робив.

Es gibt ganz andere Einzelfälle. Sicherlich praktizierten einige Familien in russischsprachigen Städten zu Hause Ukrainisch. Ich habe gehört, dass in Ägypten christliche Familien ihren Kindern seit Jahrhunderten Koptisch beibringen. Auch meine Kindheitserinnerungen sind mit Charkiw verbunden. Ich interessierte mich für Ukrainisch und streifte durch die Stadt in der Hoffnung, Ukrainisch zu hören, doch vergeblich. Dort wurde kein Ukrainisch gesprochen. Aber 30 Jahre später, in Iwano-Frankiwsk, hörte man es auf den Straßen. Ich dachte an Marschall Mannerheim – schließlich wurde er im 19. Jahrhundert nach Charkiw geschickt, um dort die russische Literatur zu schulen. Und natürlich ist es möglich, dass du als Kind ukrainische Bücher gelesen hast. Ich habe versucht, englische Bücher zu lesen – mein Bruder besuchte eine englischsprachige Schule.