Зараз увесь світ живе у парадигмі Другої світової війни: всі дуже люблять опонентів називати фашистами чи нацистами (закон Годвіна). Українці вважають РФ повторенням третього рейху; це правда, але це не вся правда. До Другої світової війни, таким самим важливим джерелом порівнянь, аналогій і передбачень була французька революція 1792 року. Я вважаю, що ці дві аналогії зараз працюють приблизно однаковою мірою. Суть у тому, що з одного боку росіяни творять зло, підтримуючи путінську політику, але водночас вони й самі страждають від неї, хоча, звичайно, меншою мірою, ніж українці. Якщо порівнювати РФ з Німеччиною, виходить, що німецький тоталітаризм виглядав страшним і незламним, а російський дуже “пухким”, з таких причин:
1) Багато хто лає корупцію в РФ, олігархів;
2) Економіка РФ слабка і залежить від нафти, у виробництві все імпортне;
3) Багато хто чув, що навіть у ракетах РФ імпортні деталі;
4) Путіна не раз ловили на брехні (втім, це, можливо, і з Гітлером було так само);
5) Всі знають, що частина росіян – ліберали;
6) Зараз багато страшно кумедних алюзій в Росії на третій рейх, наприклад буква Z, наскільки я знаю, є нацистським символом. Шаман, Мільчаков та ін.
7) Багато хто досі вважає українців братнім народом;

Хоча ютуб в РФ заблокований, наскільки я знаю він поки що цілком живий, дуже багато росіян поставили собі VPN, у тому числі путіністи;
9) Путінську війну частково заборонено називати війною;
10) Дуже переконливий аргумент – майже половина відомих російських діячів культури, музикантів, письменників стали антипутінцями-іноагентами. І музика у цих музикантів набагато сильніша за музику тих хто залишився. Для інтересу пропоную переглянути чотири кліпи, які дають якесь уявлення, як багато росіян явно чи приховано налаштовані проти війни:
11) Ще один дуже переконливий аргумент – у РФ скасовані вибори мерів, тому що росіяни часто на виборах обирали опозиційних мерів та губернаторів (і Путіну потім доводилося їх садити, щоб зберегти свою владу).